Cilt bakımı nedir? sorusuna doğru yanıt verebilmemiz için öncelikle hangi cilt tipine sahip olduğumuzu öğrenmeliyiz. Kuru ciltler kırışık, gergin, çatlak, pullanma gibi reaksiyonlara maruz kalmış ciltlerdir. Yağlı ciltler ise, aşırı parlak, sebum miktarı fazla olan nemsiz cilt tipidir. Karma ciltler ise T ve U bölgesinin yağlı olup, diğer bölgenin kuru olduğu ciltlerdir. Normal ciltler ise aydınlık, temiz görünen cilt tiplerindendir.
Sabah uyanıp yüzünüzü yıkadıktan sonra bir bant veya peçete yardımıyla cilt tipinizi öğrenebilirsiniz. Peçeteyi alnınıza, burnunuza, yanaklarınıza, çenenize bastırıp çekerek peçete üzerindeki değişikliğe bağlı olarak anlayabilirsiniz. Peçete ıslaklık ve krem renginde bir lekelenme görürseniz cildiniz yağlı demektir, ancak üzerinde pullanmış deri parçacıkları görürseniz cildiniz aşırı kuru demektir. Normal cilt tiplerinde ise peçete üzerinde hiçbir değişiklik oluşmaz. Aşağıda sizlere cilt tipleri ve özellikleri hakkında kısaca bilgi vereceğiz.
Hassas Cilt Bakımı
Bakımı zor olan cilt türüdür. Düzenli ve doğru bakıma ihtiyaç duyar. Bu nedenle cilt tipinize uygun içeriğe sahip ürünleri tercih etmelisiniz. İçeriğinde parfüm, paraben, sülfat, alkol gibi kimyasallar bulunan ürünler cildin sağlığını bozar. Hassas ciltler zayıf bariyere sahip olan, dış etmenleri kolayca yüzeye çeken, alerjiye meyilli atopik ciltlerdir.
Cildi yatıştıran, ferahlık veren, alerji yapmayan su bazlı ürünleri tercih etmelisiniz. Cilt yüzeyini güçlendiren shea yağı, nisasinamid, termal sular içeren ürünlerle cildinizi temizleyip, bakımını yapabilirsiniz.
Karma Cilt Bakımı
Karma ciltlerde en çok görülen belirtiler pullanma, yanma, yüzün T ve U bölgesindeki aşırı yağlanmadır. Bu cilde sahip olanlar sabun içeren temizleyiciler kullanmamalıdır. Bunun nedeni ise sabunun cildi kurutmasıdır. Sabun bütün cilt tipleri için sakıncalıdır. Termal su içerikli temizlik jelleri kullanılmalıdır.
Yağlı Cilt Bakımı
Cilt bariyerinde bulunan yağ oranının aşırı yüksek olması ve kirli görünmesi cildin yağlı olduğunun belirtisidir. Yağlı cilt, cildin kırışmasını yani yaşlanmasını engeller. Ancak en büyük problem ciltte akne ve gözenek problemleri oluşturmasıdır. Yüzde çok fazla cilt enfeksiyonu oluşur. Yağlı ciltler, çevresel olumsuz faktörlere çok fazla maruz kalan, kirli havada yer alan tozları cilde yapışmasını sağlar. Bu da birçok cilt sorununa neden olur. Cilt hava almaz, gözenekler kapanarak sivilceye neden olur.
Cilt yağlanmasının nedenlerinden biri de sağlıklı beslenmemektir. Tuz, şeker ve asit içeren gıdalardan çok fazla tüketildiğinde karaciğer enzimleri zarar görür bu durumda direk olarak cilde yansır. Cildinizin sağlıklı görünmesini istiyorsanız bol bol A ve C vitamini içeren gıdalardan tüketmelisiniz. Su, balık, havuç, salatalık, maydanoz.. gibi besinler cildin aydınlık ve taze görünmesini sağlar.
Yağlı ciltlerin mutlaka uzman bir dermatoloğa görünüp uygun olan ürünleri rutin olarak kullanıp, düzenli temizliğini yapmalıdır.
Kuru Cilt Bakımı
Kuru ciltler yağlı olmadığı için sivilce ve siyah nokta sorunu yaşamazlar. Ancak erken yaşlanmaya meyilli ciltlerdir. Çabuk kırışık ve çatlaklar oluşur. Bu cilde sahip kişilerin uygun cilt maskesi, peeling yapmaları gerekir. Uzman bir dermatolog veya güzellik uzmanı aracılığıyla yüz bakım kremleri kullanmalıdırlar. Kuru ciltler UV filtreli krem kullanmaları gerekir. Çünkü güneşe maruz kaldıklarında ciltte lekelenmeler, renk değişimi olabilmektedir. Her mevsim güneş koruyucu kremleri rutin olarak kullanmalıdırlar.
Cildin kurumasının nedeni sebum miktarının az olması, su tüketilmemesi, sedef, şeker, egzama gibi hastalıklar, yanlış krem kullanımı ve ilaçlar, rüzgâra ve güneş ışığına maruz kalmak, yüzü sürekli olarak sıcak suyla yıkamak, hava kirliliği, ani kilo kaybı, yaşlılık, nemlendirici krem kullanılmaması ve trioid bezinin çalışmaması sebebiyle ciltte kuruluk meydana gelmektedir. Cilt tipinize uygun bakım yaparsanız eğer, kısa sürede cilt bakımı faydaları ile sağlıklı bir cilde kavuşmuş olacaksınız.
Güzelliğiniz bizim için önemlidir. Bununla ilgili olarak detaylı bilgilerin ipuçlarını sitemizde bulabilirsiniz. MC Akademi’yi takip etmeye devam edin.